top of page

Čebelji strup namesto botoxa

V zadnjem času se (predvsem v tujih publikacijah) omenja čebelji strup (apitoxin) kot nova, izjemna sestavina kozmetičnih proizvodov (obrazne kreme, maske, toniki). Oglašuje se ga predvsem kot "naravni" botox, ki neboleče stimulira nastanek kolagena in elastina v koži in tako omogoča učinek liftinga, gladko in čvrsto kožo.



Vendar noben članek ne omenja, katere klinične raziskave potrjujejo omenjene učinke. Celo, kot pravi David Leffell (profesor dermatologije in kirurgije na Yale School of Medicine), se ne da najti nobene znanstvene študije o željenih učinkih čebeljega strupa na kožo, tako v injicirani, kot tudi ne v topični obliki. Čebelji strup sicer sestavlja mnogo majhnih molekul, ki imajo različne učinke, od protivnetnih in antibiotočnih (melittin), do nevrotoksičnih in celo alergenih (povzročijo lahko anafilaktični šok), vendar raziskav, ki bi ugotovile že omenjen nastanek novega kolagena in elastina, ni najti. Obstajajo študije, ki raziskujejo in ugotavljajo učinke pri zdravljenju revmatizma in bolezni sklepov in študije s katerimi so ugotovili, da nima nobenih učinkov pri zdravljenju multiple skleroze, kar se je še pred časom "verjelo".


Pomen kože, še posebej epidermisa (zgornji sloj kože), je predvsem v tem, da deluje kot bariera, ki po eni strani preprečuje izgubo vode, po drugi strani pa preprečuje vstop nezaželenim snovem, bakterijam in virusom. Vse učinkovine, ki se uporabljajo topično (uporaba na površini kože), morajo zato biti po svoji molekularni zgradbi zadosti majhne, da se v kožo lahko absorbirajo in nato ciljno učinkujejo, kar pa morajo raziskave (tudi v primeru čebeljega strupa) v vsakem primeru najprej ugotoviti in potrditi.


Drugače je pri botoxu, ki se za dermatološke namene injicira globje - v mišično tkivo. Tam z blokado živčnih signalov preprečuje mišično krčenje in s tem nastanek t.i. mimičnih gub. Botox preverjeno deluje (za krajše obdobje od treh do šestih mesecev, odvisno od izbranega postopka), ima pa tudi nekaj stranskih posledic (manjša obrazna mimika in manjša sposobnost razumeti obrazne emocije).


Gube, ki niso mimične po svojem izvoru (kot posledica krčenja obraznih mišic), se z mišičnimi relaksanti, kot je botox, ne morejo zmanjšati. Mišični relaksanti pa tudi sicer nimajo vpliva na ostale kožne spremembe, ki so posledica staranja kože ali specifičnih okoljskih vplivov (npr. sončenje). Zato je za zdravo in negovano kožo potrebno konstantno skrbeti in sproti odpravljati notranje (telesne) in zunanje (okoljske) razloge, ki pripomorejo h hitrejšemu staranju kože in ostalim funkcionalnim težavam in spremembam (vlažnost kože, iritiranost, pigmentacije, alergije, dermatitisi, ...).

56 views

Recent Posts

See All
bottom of page