top of page

Kvantitativna diagnostika


Vzpon novih tehnologij na kozmetičnem področju - zahtevni produkti s tarčnim delovanjem in zelo natančno kvantitativno diagonosticiranje težav, omogočajo vrhunske rezultate pri negovanju kože. Vendar, novosti predstavljajo tudi izjemen izziv - kako združiti ogromno podatkov, tehnologije in produkte v željen rezultat? Kdo lahko odgovori na ta izziv?


Z napredkom medicine, farmacije in dermatologije se na kozmetičnem področju uvaja vedno več produktov in naprav, ki nam omogočajo izvesti zelo uspešne tretmaje. Z njimi rešujemo že obstoječe problematike, ali pa s pomočjo uspešne diagnostike učinkovito preprečujemo njihov nastanek. Visokotehnološki področji dermacevtika in kozmecevtika nam s paleto izbranih produktov omogočata izjemno natančno tarčno delovanje. To pomeni, da imamo sedaj strokovnjaki možnost, da je tretma povsem prilagojen stanju kože in ciljem, ki jih želimo skupaj z našimi strankami doseči. Najnovejša nadgradnja diagnosticiranja v kozmetiki je t.i. kvantitativna aparaturna diagnostika - iz medicine izhajajoče mlado področje v kozmetiki. Sedaj imamo že kar nekaj odličnih naprav (Aikon - Derma Systems, Reviderm, CK Electronic, Ionto-Comed), ki omogočajo natančno površinsko in globinsko kvantitativno analizo kože. Določamo lahko stanje parametrov, kot so vlažnost, TEWL, vsebnost sebuma, elastičnost kože, pH, globinska struktura kože, pigmentacija, vsebnost kolagena, ipd. Diagnostika nam tako omogoča, da se postavi poglobljena analiza še pred tretmajem, po tretmaju pa nam omogoči takojšnjo oceno uspešnosti. Nadalje še pravilno svetovanje nege doma, spremljanje stranke skozi daljše obdobje in izgradnjo načrta tretmajev, kjer ima stranka popoln uvid in pregled nad izvedbo in rezultati.


Do nedavnega je morda za izvedbo kozmetičnih tretmajev zadostovala uporaba le nakaj produktov. Danes je drugače - poznavanje delovanja in problematik kože je že tako naraslo, da profesionalci brez nenenehnega izpopolnevanja, poznavanja več sto produktov, natančnega razumevanja njihove sestave in učinkovanja, uporabe podrobne aparaturne diagnostike in natančne prilagoditve tretmajev izbrani stranki, ne morejo izvesti tretmajev, ki bi bili zares učinkoviti. Pri tem je nujno interdisciplinarno združevanje poglobljenih znanj z več področij (mikrobiologija, kemija, biokemija, fiziologija, anatomija, dermatovenerologija, kozmetologija, ipd.) V slovenskem prostoru tovrstna znanja nudi VIST, ki je z uvedbo ustreznih univerzitetnih programov (diplomirani kozmetik, magister kozmetike), omogočil pridobitev ustrezne strokovne podlage, brez katere ni mogoča varna in uspešna uporaba modernih kozmetičnih aparatur in produktov.


Kdo lahko torej odgovori na ta izziv? Diagnostične aparature in napredni produkti, sami po sebi, brez veliko dodatnega znanja ne omogočajo rezultatov, kot bi si jih želeli. V prihodnje bo zanimivih in zahtevnih aparatur in produktov vedno več, potreb po kvalitetnem znanju in varnosti pa prav tako.

31 views

Recent Posts

See All
bottom of page